Stavangerin sairaalahanke tarjoaa mahdollisuuksia terveysalan suomalaisosaajille

healthcare hospital-construction
Suomen suurlähetystö
Oslo
+47-2212 4900
sanomat.osl@formin.fi
Stavangerin uuteen sairaalahankkeeseen investoidaan yli 850 miljoonaa euroa Öljykaupunkina tunnettuun Stavangeriin rakennetaan uutta yliopistollista keskussairaalaa, jonka ensimmäisen vaiheen on tarkoitus olla valmiina vuonna 2023. Sairaalan kokonaishinnaksi arvioidaan 8,4 miljardia kruunua (862 miljoonaa euroa). Kyseessä on siis mittavat investoinnit moderniin sairaalarakentamiseen. Kysyntää on mm. valmiista ”avaimet käteen” leikkaussaliratkaisuista ja materiaali- ja muotoiluvalintoihin sekä digitaalisiin toimintoihin liittyvästä osaamisesta. Sairaalahankkeeseen oli vuoden 2017 loppuun mennessä investoitu 193 miljoonaa kruunua (n. 20 miljoonaa euroa). Uusi sairaala on n. 100 000 neliömetrin kokoinen, mikä vastaa yli 14 jalkapallokenttää. Sairaalaan tulee 640 yhden hengen potilashuonetta, joissa kaikissa on oma kylpyhuone. Hoitotilat rakennetaan standardoidusti ja mahdollisimman joustavasti, jotta toimintoja ja tiloja voidaan tulevaisuudessa tarpeen tullen muuttaa.

Täysin uudenlainen tapa rakentaa

Sairaalan tekninen hankepäällikkö Therese Øvernes kertoo Stavangerin uuden sairaalan olevan täysin uudenlainen tapa toteuttaa suurta julkista investointia.  Siinä hyödynnetään uusia yhteistyömuotoja, uusia rakentamistapoja, käytetään mahdollisimman paljon tilojen esivalmistusta ja hyödynnetään öljyalan osaamista. Öljykriisin iskettyä Stavangeriin öljyteollisuuden oli pakko tehostaa toimintaansa huomattavasti. Kun vuonna 2014 öljynporaaminen oli kannattavaa Norjassa öljytynnyrin maksaessa 80 dollaria, kannattaa se nyt alle 40 dollarin tynnyrihinnalla. Øvernesin mukaan rakentamisen pitäisi olla halvempaa, nopeampaa ja tehokkaampaa, ja hän haluaa ottaa oppia öljyteollisuuden toimenpiteistä kriisin aikaan.
Kylpyhuoneet, leikkaussalit sekä vesi- ja ilmastointijärjestelmät esivalmistetaan standardien mukaan mahdollisimman pitkälle etukäteen. Sairaalan tontti on niin suuri, että toimeksiannon saavat yritykset voivat rakentaa tuotantolaitoksen rakennushankkeen yhteyteen. Norjassa rakennetaan sairaaloita kymmenen miljardin kruunun (lähes miljardin euron) edestä seuraavan 15 vuoden aikana, joten terveysalan osaamiselle on maassa kysyntää myös jatkossa.

Kontaktihenkilö: Tekninen hankepäällikkö Therese Øvernes, therese.overnes@sus.no, puh: +47 4104 8071.

Teksti: Henna Kvam, vanhempi neuvonantaja, Oslon suurlähetystö