Edustusto keskittyy vuoden 2024 aikana seuraavien alojen suomalaisyritysten vienninedistämiseen: älykkäät ja ihmiskeskeiset kaupungit, terveys- ja hyvinvointisektori sekä puolustus- ja turvallisuusteollisuus. Nämä sektorit ovat osana Liettuan EU:n elpymissuunnitelmaa tai liettualaiset yhteistyökumppanit ovat ilmaisseet erityistä kiinnostusta suomalaisyrityksiä kohtaan. Liettuan osuus EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä (RRF) on 2,225 miljardia euroa. Liettua tarjoaa mahdollisuuksia myös suomalaisille yrityksille erityisesti digitalisaatioon, terveydenhuollon modernisointiin ja vihreään kehitykseen liittyvissä investoinneissa ja uudistuksissa.
Suomalaisia yrityksiä on Liettuassa noin 200, ja ne työllistävät 10 000 liettualaista. Tuonti Liettuasta on 732 miljoonaa euroa, vienti Liettuaa 972 miljoonaa euroa. Potentiaalia kaupan lisäämiselle on selvästi, ja rohkaisemme suomalaisyrityksiä tutustumaan toimivaan Liettuan liiketoimintaympäristöön. Suomen NATO –jäsenyys nähdään Liettuassa hyvin positiivisesti ja se luo nostetta yhteistyömahdollisuuksille puolustus- ja turvallisuussektorilla. Liettuan kilpailukyky perustuu pitkälti kolmeen asiaan: koulutettu, osaava ja kielitaitoinen työvoima, kustannustehokas palkkaus sekä hyvä internet- ja tutkimusinfrastruktuuri. Liettuassa on Euroopan kolmanneksi alin yritysveroprosentti, ja business-ympäristö ja työkulttuuri ovat myönteisiä yrityksille.
Liettuan EU:n elpymis- ja palautumistukiväline luo uusia mahdollisuuksia myös suomalaisyrityksille. Liettuan osuus EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä (RRF) on 2,225 miljardia euroa, joka jakautuu seitsemään eri pilariin. Yrityksille Liettuan elpymissuunnitelman tärkeimmät ja taloudellisesti merkittävimmät sektorit keskittyvät digitalisaatioon, terveydenhuollon modernisointiin ja vihreää kehitystä tukeviin investointeihin ja uudistuksiin.
Perustuen tehtyihin analyyseihin ja eri tahojen tapaamisiin, edustusto keskittyy vuoden 2024 aikana seuraavien alojen suomalaisyritysten vienninedistämiseen: älykkäät ja ihmiskeskeiset kaupungit, hyvinvointi- ja terveyssektori sekä puolustus- ja turvallisuussektori. Kyseiset sektorit ovat osana Liettuan EU:n elpymissuunnitelmaa tai liettualaiset yhteistyökumppanit ovat ilmaisseet erityistä kiinnostusta suomalaisyrityksiä kohtaan näillä sektoreilla.
Suunnitteilla on vuoden 2024 aikana suurlähettilään tai hänen sijaisen vetämiä Team Finland -matkoja yhteistyössä FLCC:n (Finnish-Lithuanian Chamber of Commerce) kanssa Liettuan eri kaupunkeihin sekä tutustumiskäyntejä suomalaisiin yrityksiin, myös yhteispohjoismaisia maakuntamatkoja. Lisäksi edustuston tarkoituksena on järjestää toisen kerran myös 2024 verkostoitumisvastaanotto, ”Friends of Finland”, johon kootaan liettualaisia Suomen ystäviä ja esitellään suomalaisia yrityksiä. Vuonna 2024 maakuvatyö sidotaan entistä tiiviimmin TF-toimintaan. Edustusto osallistuu suomalaisten yritysten tapahtumiin ja pyrkii edistämään esim. teema-ja sektorikohtaisesti suomalaisten yritysten toimintaa ja yhteyksiä koolle kutsuvana toimijana sekä tietoja ja kontakteja välittävänä tahona.
Teksti ja lisätietoja: Arja Makkonen, Suomen suurlähettiläs, Vilna