Skip to content

Yhdysvaltojen markkinakatsaus

business environment
Suomen suurlähetystö

Washington

+1 202 298 5800
sanomat.was@gov.fi
Yhdysvallat on Suomen talouden ja hyvinvoinnin kannalta merkittävin markkina. Yhdysvaltain talouskasvu jatkuu ja panostukset teknologiaan sekä teollisuuteen ovat merkittäviä. Taantuman pelko on laskenut ja inflaation hallinta vaikuttaa tulokselliselta. Yhdysvaltain työmarkkinat ovat hyvässä vedossa. Pieni nousu työttömyydessä ei sinänsä ole vaarallista, sillä työllisyysaste on historiallisen korkea. Presidentti Bidenin hallinnon investoinnit kotimaan teollisen tuotannon elvyttämiseksi jatkuvat. Alkuvuodesta hallinnon huomio alkaa siirtyä kohti tulevia vaaleja, eikä merkittäviä uudistuksia enää odoteta.

 

Osavaltioyhteistyö tarjoaa Suomelle mahdollisuuksia

 

Team Finland USA keskittyy uusien bisnesmahdollisuuksien kartoituksessa ja rakentamisessa kahteen suomalaisten yritysten kannalta kiinnostavimpaan ajuriin: digitaaliseen ja vihreään siirtymään. Näitä lähestytään kokonaisvaltaisesti ja pyritään kehittämään skaalautuvia rakenteita, jotka mahdollistavat samanaikaisesti useiden suomalaisyritysten menestyksen kussakin hankkeessa. Team Finland USA tiivistää yhteistyötä Kanadassa toimivien kollegoiden kanssa muodostaen saumattomasti rajan yli toimivan rakenteen.

Sektorikohtaisista esimerkeistä voidaan mainita satamien modernisointi, johon Yhdysvallat panostaa 21 miljardia dollaria. Puolustusteollisuuden kysyntä on kasvussa ja erityisesti kaksoiskäyttöteknologian rooli on erittäin merkittävä. Puolustusministeriön johtamien hankkeiden kautta muun muassa langattomiin teknologioihin ja niiden loppukäyttäjäsovelluksiin sijoitetaan satoja miljoonia dollareita vuodessa. Huoltovarmuus on yksi keskeisistä teemoista sekä teollisuudessa että maanpuolustuksessa. Teollisuuden tuotantotehokkuuden lisääminen automaation, tekoälyn ja analytiikan tuella on keskeinen tavoite, ja Bidenin hallinto on rahoittanut mm. 31 alueellisen teknologiakeskittymän perustamista. Energian monimuotoisuus ja puhtaat uusiutuvat energialähteet, sekä energiainfrastruktuurin resilienssi sään ääri-ilmiöiden ja muiden yllättävien tilanteista varalta ovat nousseet prioriteeteissa kärkipaikoille.

Yhdysvalloissa on kysyntää lähes minkä tahansa sektorin tuotteille ja palveluille. Rahoitus- ja investointimahdollisuuksia löytyy enemmän kuin mistään muualta. Samalla kilpailu on kovaa ja kotimaisten yritysten suosinta entistä läpinäkyvämpää. Yhdysvaltain kauppa- ja teollisuuspoliittiseen linjaan ei odoteta muutoksia ainakaan ennen 2024 vaaleja.

Suomi on avannut bisnesmahdollisuuksia erityisesti osavaltioiden kautta, joissa markkinalle tulo on usein suomalaisille yrityksille luontevinta ja tarjolla on konkreettisia hankkeita ja asiakkaita. Onnistuminen yhdessä osavaltiossa rakentaa referenssiä myös muihin osavaltioihin. Osavaltiokumppanuudet Coloradon, Mainen, Michiganin, Minnesotan, Texasin ja Washingtonin osavaltion kanssa ovat aktiivisia niin yritysyhteistyön saralla kuin poliittisella tasolla. Näiden lisäksi yhteistyötä vahvistetaan vuonna 2024 Virginian osavaltion kanssa. Tiede- ja tutkimusyhteistyö sekä maakuvan vahvistaminen ovat olennainen osa tätä kokonaisuutta. Tavoitteena on saavuttaa alueiden välille lisää kauppaa, investointeja ja osaajavaihtoa.  Osavaltiotason aktiivisuuden merkitys korostuu myös liittovaltiotason kannustinohjelmissa. Esimerkiksi Chips and Science Act ja Inflation Reduction Act (IRA) avaavat mahdollisuuden osavaltioille ja kansallisille virastoille sekä tutkimuslaitoksille hakea taloudellista tukea, mutta hakemusprosessista vastaa paikallinen toimija. Pääsy hankerahoitukseen avautuu tässäkin kohtaa paikallistason yhteistyön kautta.

Osavaltioyhteistyö tarjoaa Suomelle mahdollisuuden rakenteelliseen tasoloikkaan maiden välisessä kaupassa. Osavaltioiden vahva sääntely- ja budjettivalta antaa liikkumatilaa käytännön yhteistyössä. Kahdenvälinen kumppanuus Texasin kaltaisen jättiläisen kanssa on Suomelle erinomainen mahdollisuus. Yhteistyön painopisteitä Texasissa ovat uudet teknologiat, energia ja digitalisaatio. Colorado valikoitui kumppaniksi strategisten alojen osaamisen kautta. Colorado on kansallinen huippututkimuksen ja avaruusteknologian keskittymä, jolla on Suomen kanssa tärkeitä yhteneväisyyksiä. Michigan, Minnesota ja Washington ovat suomalaisten siirtolaisten historiallista aluetta Yhdysvalloissa. Niissä Suomella on erityistä jalansijaa yritysmaailman, tutkimuksen sekä kulttuurillisten siteiden kautta. Mainen osavaltiossa yhteistyö juontaa juurensa osavaltion painotuksiin arktisessa ja metsäyhteistyössä. Suomen pitkäaikaiset siteet Kaliforniaan ja New Yorkiin ovat luonnollisesti osa tätä kokonaisuutta.

Osavaltiot kilpailevat aktiivisesti uusista työpaikkoja luovista yrityksistä. Myös ulkomaiset yritykset voivat päästä hyötymään paikallisista kannustimista ja tuista rekisteröityään Yhdysvaltoihin, jonka jälkeen ne monelta osin luetaan yhdysvaltalaiseksi yritykseksi. Perinteisten kasvukeskusten, kuten New York ja Piilaakso, rinnalla kannattaakin aktiivisesti miettiä laajemmin sijaintia Yhdysvaltojen valloitukselle. Houston, Boston, Seattle, Austin tai esimerkiksi Chicago voivat olla parempia vaihtoehtoja yrityksen toimialasta ja asiakaskohderyhmästä riippuen.

Onnistunut markkinoille pääsy Yhdysvalloissa edellyttää vahvaa kilpailukykyä, osaamista ja resursseja. Pikavoittoja ei ole luvassa. Sitoutuminen, pitkäjänteisyys ja luovuus ovat välttämättömiä. Useimmissa tapauksissa yrityksen on välttämätöntä olla jollain muotoa läsnä Yhdysvalloissa. Yrityskontakteissa on osattava ja uskallettava viestiä vaikuttavasti omista vahvuuksista ja arvolupauksesta. Tuppisuille Amerikka on kylmä paikka. Tuotteita ei kannata ”ylikehittää” vaan panostaa nopeaan lanseeraukseen ja jatkokehittämiseen asiakastoiveiden mukaan.  

Geopoliittisten riskien kasvu maailmalla korostaa Yhdysvaltain markkinoiden merkitystä Suomelle. Olemme saman arvopohjan jakavia liittolaismaita ja Suomen maakuva Yhdysvalloissa on vahvistunut.



Teksti ja lisätietoja: Mikko Hautala, suurlähettiläs, Suomen suurlähetystö, Washington