Country outlook
Market area:
Industry:

Länsi-Ukrainan liiketoimintaympäristö kehittynyt muuta maata nopeammin

05.12.2018
European Business Associationin (EBA) mukaan taloudellinen aktiivisuus ja ulkomaisten yritysten toimintamahdollisuudet ovat viime vuosina merkittävästi lisääntyneet Länsi-Ukrainassa. Länsimaisella yrityksellä, joka haluaa toimia laillisesti, on hyvät edellytykset menestyä: korruptio on vähentynyt merkittävästi, samoin yritysten valitukset verohallinnosta. Maata pystyy hankkimaan teollisuusinvestointeja varten suhteellisen vaivattomasti - päätöksestä tuotannon käynnistämiseen vaaditaan noin 9 kk. Erityisesti saksalainen autoteollisuus on tehnyt suuria sijoituksia mm. Lvivin alueelle, mutta myös hollantilaiset ja tanskalaiset yritykset aktiivisia. Työvoimasta joudutaan tosin jo kilpailemaan Keski-Euroopan teollisuuden kanssa. Suomalaisfirmat tervetulleita. Potentiaalia viiden kaupungin talousalueilla erityisesti puu-, metalli-, tekstiili-, ja IT-puolen alihankinnassa ja uusissa yhteisyrityksissä (paikallisen tuotannon modernisointi) sekä mm. maatalousteknologiassa. EBA auttaa paikallisverkottumisessa.

 

European Business Associationin (EAB)  Länsi-Ukrainan alueellisen koordinaation johtaja Anton Podilchak ja alueellisen kehitystiimin vetäjä Julia Krasnova tapasivat pyynnöstään Suomen suurlähettiläs Juha Virtasen Kiovassa 26.10.2018, tarkoituksenaan esitellä Länsi-Ukrainan suomalaisyrityksille tarjoamia mahdollisuuksia. Ohessa tapaamisen keskeinen sisältö:

EAB totesi, että taloudellinen aktiivisuus ja ulkomaisten yritysten toimintamahdollisuudet ovat viime vuosina merkittävästi lisääntyneet Länsi-Ukrainassa. "Voitaisiin jopa sanoa, etteivät ne ole koskaan aikaisemmin olleet näin hyvät". Ulkomaisella yrityksellä, joka haluaa toimia laillisesti, on kaikki edellytykset menestyä alueella. Korruptio on merkittävästi vähentynyt, samoin yritysten valitukset verohallinnosta. Maata pystyy hankkimaan esimerkiksi teollisuusinvestointeja varten suhteellisen vaivattomasti niin, päätöksestä tuotantolaitoksen toiminnan käynnistämiseen vaaditaan nykyisin noin 9 kk.  Skandinaavisten yritysten kokemista haasteista voidaan yleisesti ottaen mainita tullausmenettelyiden työläys, sopivan paikallisen partnerin löytäminen sekä kunnallisiiin monopoleihin kuten sähkö- ja kaasulaitoksiin liittyvät hallinnolliset haasteet.

Puhuttaessa Länsi-Ukrainasta tarkoitetaan ennen kaikkea Lvivin talousaluetta, mutta myös Lutskin, Ternopylin, Ivano-Frankiivskin ja Rivnen kaupungit ovat aktiivisia teollisuuskeskuksia ja myös niiden viranomaiset panostavat nykyään ulkomaisten yritysten auttamiseen. Kilpailuvaltteina ovat EU:n läheisyys, osaava ja edullinen työvoima ja hyvä perusteollisuus. Bisnesympäristön suhteen alueen merkittävimmät kilpailijat löytyvät Bulgariasta, Makedoniasta ja muualta Länsi-Balkanilta.

Viime vuosien menestystarinoita alueella ovat olleet erityisesti saksalaisen autoteollisuuden (mm. BMW) komponenttituotanto sekä laajemminkin ulkomaisten auton- ja lentokonevalmistajien IT-ohjelmistojen tuotanto. Myös mm. hollantilaiset (mm. maatalous) sekä tanskalaiset (huonekalu- ja tekstiiliteollisuus) yritykset ovat aktiivisia. Työvoiman saatavuuden kanssa joudutaan tosin jo kilpailemaan Keski-Euroopan teollisuuden kanssa, sillä monet koulutetut ukrainalaiset lähtevät töihin erityisesti Puolaan ja Unkariin. Vuoteen 2020 mennessä Länsi-Ukrainaan odotetaan erityisesti EU-maiden pienten ja keskisuurten yritysten rantautumista.    

EAB totesi, että suomalaisyritysten läsnäolo alueella on vielä mahdollisuuksiin nähden melko vaatimatonta, ja suomalaiset olisivat tervetulleita alueelle. Tunnetuin investointi on Hartwall Capitalsin hotelli Lvivissä. Potentiaalia voisi olla erityisesti puu-, metalli-, tekstiili-, ja IT-puolen alihankinnassa ja yhteisyrityksissä (paikallisen perusteollisuuden modernisointi suomalaisteknologian avulla) sekä muun muassa maatalousteknologian tuotekehityksessä ja viennissä. EAB on valmis avustamaan suomalaisyrityksiä esim. kenttäkäyntien järjestämisessä ja paikallisten olosuhteiden ja toimijoiden tekemisessä tunnetuksi. Yhteystiedot saa Suomen Kiovan-suurlähetystöstä.

​ 

Average (0 Votes)
No comments yet. Be the first.